miercuri, 6 februarie 2008

DAKAR SERIES: Peterhansel, Alphand si Sainz vor concura in Romania
















Foto: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT
RALLY-RAIDPrezent la Bucuresti, marti, Etienne Lavigne, directorul Dakar-ului, a confirmat organizarea in perioada 19-26 aprilie, in Ungaria si Romania, a primei editii a Raliului Europei Centrale.
Competia va avea o lungime totala de 2.972 km, din care 1.430 in probe speciale. Startul se va de pe 20 aprilie, din Budapesta, caravana formata din motociclete, ATV-uri, masini si camioane urmand a se indrepta spre Baia Mare. Pe teritoriul Romaniei se vor desfasura trei etape, intre Baia Mare si Sovata, inclusiv un circuit in jurul statiunii. Organizatorii de la Amaury Sport Organisation (se ocupa, printre altele, de raliul-raid Dakar si de Turul Frantei la ciclism) au primit confirmarea de participare din partea echipelor de top Mitsubishi, Volkswagen, BMW, Schlesser si KTM, astfel incat iubitorii acestui gen de intreceri din tara noastra ii vor putea vedea de aproape pe Stephane Peterhansel, Luc Alphand sau Carlos Sainz.
Initial, Dakar Series urma sa debuteze anul viitor, insa prin anularea celebrului rally-raid, din cauza amenintarilor teroriste, ASO a decis ca intrecerea sa se deruleze din acest an. Responsabil cu Raliul Europei Centrale, Balasz Szalay a precizat in conferinta de presa de azi ca in saptamanile urmatoare se vor pune la punct toate detaliile legate de desfasurare. Cursa va fi la standardele de securitate ale raliului-raid Dakar, al carui viitor va fi decis in curand (exista doua variante: fie va avea loc tot in Africa, fie va fi mutat in America de Sud).
Legat de traseu, ASO a ales Ungaria si Romania ca tari gazda ale editiei cu numarul 1, insa este posibil ca Raliul Europei Centrale sa traverseze si alte state pe viitor. In ceea ce priveste editia din 2008, organizatorii au precizat ca in Ungaria vor fi traversate paduri sau zone de teren plat, unde navigatia va fi primordiala, in timp ce in Romania exista numeroase treceri pe un relief accidentat, care vor pune la grea incercare concurentii.
Inscrierile vor debuta pe 11 februarie, prioritate avand cei care urmau sa ia startul in raliul-raid Lisabona - Dakar, luna trecuta. Acesti concurenti nu vor plati taxa de participare, ci numai costul de procesare a datelor (300 de euro). Ceilalti doritori vor achita respectiva taxa, care este diferita in functie de categoria la care vor participa (3.000 euro - moto, 5.000 euro - masini, 7.000 - camioane).
Raliul Europei Centrale are ambitia de a deveni cea mai importanta competitie internationala organizata pana acum in Romania. In acest an, pe teritoriul tarii noastre vor mai avea loc doua intreceri de motorsport, Red Bull Romaniacs, intrecere off-road rezervata motocicletelor, si Bucharest Ring, etapa in Campionatul FIA GT. De asemenea, la Bucuresti se vor disputa IRB Nations Cup la rugby si Open Romania la tenis.
Dakar Series - Raliul Europei Centrale (calendar)
19 aprilie: Budapesta (inspectia tehnica)
20 aprilie: Budapesta - Baia Mare (etapa 1) 510 km (110 km proba speciala)
21 aprilie: Baia Mare - Sovata (etapa a 2-a) 500 km (250 km PS)
22 aprilie: Sovata - Sovata (etapa a 3-a) 364 km (240 km PS)
23 aprilie: Sovata - Debrecen (etapa a 4-a) 590 km (200 km PS)
24 aprilie: Debrecen - Veszprem (etapa a 5-a) 480 km (170 km PS)
25 aprilie: Veszprem - Veszprem (etapa a 6-a) 315 km (290 km PS)
26 aprilie: Veszprem - Balatonfured (etapa a 7-a) 213 km (170 km PS)
Total km: 2.972
Probe speciale: 1.430 km

Niciun comentariu:

Despre RUGBY, AUTOMOBILISM, CICLISM, NAVIGATIE, ALPINISM, VOLEI, NAVIGATIE, totul prezentat si, dar mai ales, prin multe imagini. Pentru ca acest blog este si unul de incercari in ale FOTOGRAFIEI...