marți, 1 aprilie 2008

ANGLIA: Tower Bridge, unul dintre simbolurile Londrei

















Simbol al Londrei, Tower Bridge (in traducere Podul Turnului, numele sau datorandu-se vecinatatii cu Turnul Londrei) este un pod retractabil situat pe Tamisa, la Southwark.
La vremea cand a fost ridicat (1886-1894) era cel mai sofisticat pod retractabil. In lungime de 286,5 metri, cu o inaltime de 43 m, el este alcatuit din doua turnuri, o pasarela de trecere si doua punti care se ridica pentru a permite navelor mari sa treaca.
Constructia sa a fost determinata de cresterea activitatii economice in Regatul Unit, London Bridge nemaiputand face fata traficului. In 1882, de pilda, pe acesta trecusera, conform statisticilor, 22.242 vehicule si 11.525 pietoni. In 1876 a fost format Special Bridge or Subway Committee, organism insarcinat sa gaseasca solutii de fluidizare a traficului. Au fost retinute circa 50 de proiecte, iar in cele din urma a fost retinut cel al lui John Wolfe-Barry. Inaugurat in 1894, Tower Bridge a cunoscut mai apoi diverse lucrari de modernizare. In 1976, de pilda, vechea masinarie cu vapori care ridica cele doua punti ale podului a fost schimbata cu un sistem de motoare electrice. O decizie importanta s-a luat in 1910, cand pasarela superioara a fost inchisa publicului, ea avand o reputatie proasta din cauza prostituatelor care o frecventau... In 1982, aceasta a fost imbracata in sticla si a gazduit o expozitie avand ca tema istoria podului si constructia sa.
Din punct de vedere tehnic, e de amintit ca fiecare bascula a puntilor care se ridica are o greutate de 1.200 tone (contragreutate de 410 tone).
Deseori Tower Bridge este confundat in afara Angliei cu London Bridge (Podul Londrei). Se spune de altfel, sub forma de anecdota, ca un miliardar american a fost fascinat de aceasta constructie. Asa ca a comandat o copie a sa, insa a precizat ca ea se cheama London Bridge. Nu mare i-a fost mirarea cand s-a trezit cu un alt fel de pod...
Foto: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Niciun comentariu:

Despre RUGBY, AUTOMOBILISM, CICLISM, NAVIGATIE, ALPINISM, VOLEI, NAVIGATIE, totul prezentat si, dar mai ales, prin multe imagini. Pentru ca acest blog este si unul de incercari in ale FOTOGRAFIEI...