vineri, 9 februarie 2007

DARTS: Primul club din tara noastra, pe strada Matei Voievod din Bucuresti








Foto: Marian-Valentin Burlacu / ProSport
Inventat in joaca de arcasii din Evul Mediu, practicat apoi la curtea Regelui Angliei, acest sport se joaca acum si in tara noastra

Extrem de popular in Marea Britanie, darts-ul (n.r. - se pronunta dartz) s-a raspandit in intreaga lume. Recent, la Bucuresti s-a infiintat primul club din Romania.

Ca multe alte discipline sportive, si aceasta nu isi cunoaste inventatorul. Se spune ca in Evul Mediu, in indepartata Anglie, acolo unde Robin Hood si-a castigat renumele, arcasii il foloseau, in joaca, pentru a se antrena. Mai precis, cei care tinteau foarte bine isi obligau ucenicii sa scurteze sagetile si sa le arunce la o tinta desenata pe fundul unui butoi de lemn rasturnat. Nu se stie cu certitudine cine se ocupa de golirea continutului (vin), insa mai mult ca sigur ca nu invataceii. Apoi, locul butoiului a fost luat de o sectiune facuta intr-un trunchi de copac, inelele acestuia inspirand de altfel si impartirea tintei, care in forma sa de astazi se cheama Dart Board.

Folosit mai intai de plebe, jocul a fost adoptat si de nobili, el cunoscand o popularitate deosebita la curtea regelui Angliei, Henric al VIII-lea, despre care se stie ca a fost un foarte bun practicant. La inceputul secolului trecut, tot in Insula s-au stabilit dimensiunea tablei de joc, precum si majoritatea regulilor dupa care se practica astazi.

Recent, in Bucuresti (strada Matei Voievod nr. 65) s-a deschis primul club de darts din tara noastra. Ideea i-a apartinut lui Cristian Ivan, care s-a asociat cu Cristian Oprea. Cei doi au utilat localul cu material de concurs performant, avand de altfel si dreptul de a distribui produsele Unicorn in tara noastra. Acolo, in fiecare joi se disputa meciuri contand pentru Liga Engleza de Darts, intrecere la care participa 18 echipe. Cei dornici sa se intreaca la darts o pot face fara probleme (pentru 100.000 de lei se ofera tabla si sagetile pe timp de o ora).

Echipamentul profesional costa 500 RON

Cu cat materialul de concurs este mai performant cu atat rezultatele practicantilor, implicit placerea acestora de a juca darts, este mai mare. In magazinele de la noi se gasesc diverse tipuri de tinte, de la cele "de jucarie" si electronice (afiseaza automat scorul) pana la acelea profesionale. "O tabla Unicorn, cea mai buna la aceasta ora, costa in jur de 2,5 milioane de lei. Ea este confectionata manual, din lemn de palmier", ne-a explicat Cristian Ivan.

"In plus, durata de viata poate fi prelungita simplu, prin stropirea cu apa a zonei vatamate", l-a completat Cristian Oprea. Sagetile costa intre 350.000 si 2,5 milioane de lei, in functie de materialul din care sunt confectionate, cele mai scumpe avand semnatura campionilor mondiali. In afara de acestea, de la magazinul aflat pe str. Lipscani se pot procura fluturasi, tije si varfuri pentru sageti. In total, cu cinci milioane de lei se poate achizitiona material de concurs extrem de performant, folosit si la competitiile oficiale internationale.

Alte amanunte puteti afla in site-ul:

http://www.dartsclub.ro

Niciun comentariu:

Despre RUGBY, AUTOMOBILISM, CICLISM, NAVIGATIE, ALPINISM, VOLEI, NAVIGATIE, totul prezentat si, dar mai ales, prin multe imagini. Pentru ca acest blog este si unul de incercari in ale FOTOGRAFIEI...