marți, 18 martie 2008

SALON GENEVA 2008: AutoSubmarin













Conceptul sQuba este un omagiu adus lui James Bond. Nu întâmplator, el se aseamana cu Lotus Elise, masina submersibila a cunoscutului erou de film.
În contextul economic actual, când pretul petrolului a atins cote alarmante, constructorii de automobile lucreaza la masini care sa foloseasca surse alternative de energie. La Salonul gazduit de Geneva (6-16 martie) au fost expuse câteva dintre ele.
Dintre toate automobilele hi­bride, cel mai ciu­dat este, fara îndoiala, sQuba. Proiectat de carosierul elvetian Rinspeed, acest concept este cel dintâi capabil a se scufunda la o adâncime de zece metri. Si asta fara a se lepada de cele patru roti cu care, pâna atunci, s-a deplasat pe uscat. Si nu oricum, ci cu o viteza maxima de 120 km/h (atinge “suta” în 7,1 secunde). E adevarat, sub apa se misca precum melcul (3 km/h), însa placerea e asigurata.
Echipat cu un motor principal cuplat la rotile din spate, dar si cu doua propulsoare anexa cu elice, acest submarin pe patru roti îsi ia energia din baterii Lithium-Ion reîncarcabile, în timp ce alimentarea cu oxigen a pasagerilor, pe timp de scufundare, este asigurata de un sistem autonom aflat în habitaclu. Pentru a fi si rezistent, dar si usor (920 kg), motorul lui sQuba este construit dintr-un material denumit Carbon Nano Tube.
Nu este pentru prima oara când Rinspeed ataca apele cu masinile sale, acum doi ani fiind prezentat conceptul-amfibie Splash.
Foto: Rinspeed

Niciun comentariu:

Despre RUGBY, AUTOMOBILISM, CICLISM, NAVIGATIE, ALPINISM, VOLEI, NAVIGATIE, totul prezentat si, dar mai ales, prin multe imagini. Pentru ca acest blog este si unul de incercari in ale FOTOGRAFIEI...