vineri, 18 aprilie 2008

DAKAR SERIES / REC 2008: O distributie unica pentru o premiera promitatoare

Evenimentul de lansare a Dakar Series - concept prezentat in 2008 de A.S.O cu scopul de a regrupa sub aceeasi emblema mai multe rally-raid-uri si de a oferi aceleasi standarde de concurare, organizare si siguranta ca la Dakar - Central Europe Rally va debuta pe 20 aprilie in Budapesta, Ungaria.
In program sunt trecute 7 etape, cei 260 de concurenti (110 motociclete, 19 quad-uri, 91 masini, 40 camioane) urmand sa ajunga, dupa ce trec prin Baia Mare, la finisul de malul lacului Balaton pe 26 aprilie. In total se vor parcurge 2713 km, 1092 din acestia reprezentand cele 11 probe speciale.
In ceea ce priveste ruta, traseul acestui important eveniment din Europa Centrala este apropiat de cel intalnit in primele speciale ale Dakar-ului. Astfel, vor exista pietre sparte, multe denivelari in Ungaria, traversari de zone impadurite si poate zapada in Romania. Se poate compara cu ce intalnim, in general, in Campionatul Mondial de Raliuri. Navigatia nu va avea aceeasi importanta ca in desert, insa cea mai mica greseala inseamna o foarte mare pierdere de timp avand in vedere ca specialele sunt scurte si inguste.
In aceste conditii este clar ca avantajati vor fi pilotii care au concurat in Campionatul Mondial de Raliuri. Spaniolul Carlos Sainz – campion mondial de raliuri in 1990 si 1992 - va concura la Central Europe Rally pe un Volkswagen Touareg, inscris in raliu de constructorul din Wolfsburg. Vom asista la un nou duel VW – Mitsubishi. Tot cu patru vehicule inscrise in raliu, inclusiv primul diesel, constructorul nipon se bazeaza pe bogata experienta in off-road a pilotilor sai si in special pe liderul Stephane Peterhansel si pe cele 9 victorii ale sale in raliul Dakar.
Avem parte si de un numar important de outsideri incepand cu team-ul BMW condus de francezul Bruno Saby si qatarezul Nasser Al-Attiyah, Campion Mondial de Raliuri in 2006, clasa productie. De urmarit este si Robby Gordon in al sau Hummer, primul american care a castigat o proba speciala in clasicul raliu african.
O importanta parte a show-ului va fi asigurata de categoria moto, unde este prezenta armata KTM in care sunt inscrisi ultimii doi castigatori ai Dakar-ului, francezul Cyril Despres si spaniolul Marc Coma. La Central Europe Rally ii vom avea si pe unii din cei mai buni specialisti in competitii off-road, francezii David Casteu si David Fretigne, norvegianul Pal – Anders Ullevaslseter si portughezii Helder Rodrigues, Ruben Faria.Pentru prima data va exista si o categorie rezervata quad-urilor.
In ceea ce priveste competitia camioanelor olandezul Hans Stacey, ultimul castigator al Dakar-ului va fi cel impotriva caruia vor concura toti ceilalti piloti. Totusi, pilotul de pe MAN va trebui sa fie atent la cehul Ales Loprais, un mai bun cunoscator al suprafetei pe care se ruleaza la C.E.R.Nu trebuie sa il uitam pe brazilianul Andre de Azevedo, foarte rapid pe specialele tehnice. Datorita prezentei celor mai buni piloti de rally-raid, prima editie promite sa fie spectaculoasa la toate categoriile. Acesti piloti se reunsec o singura data pe an pentru a concura la acelasi eveniement: Central Europe Rally!
Comunicat de presa semnat de Renatta STEPANOV.

Niciun comentariu:

Despre RUGBY, AUTOMOBILISM, CICLISM, NAVIGATIE, ALPINISM, VOLEI, NAVIGATIE, totul prezentat si, dar mai ales, prin multe imagini. Pentru ca acest blog este si unul de incercari in ale FOTOGRAFIEI...