vineri, 5 ianuarie 2007

Incepe aventura in raliul-raid Dakar

Dupa prezentele lui Romeo Dunca (2005, locul 79) si Zsolt Szilvester (2006), Romania are patru reprezentanti la clasa moto. Startul se da azi, din Lisabona

La dura intrecere sunt prezenti motociclistii romani Emanuel "Mani" Gyenes (nr. 51 / KTM) si Marcel Butuza (79 / KTM). Sub licenta FR de Motocislism vor lua startul francezul Francois Vuillet (73 / Yamaha) si austriacul Martin Freinademetz (78 / KTM).
La 22 de ani, Emanuel "Mani" Gyenes se afla la prima participare in dura intrecere. Originar din Satu Mare, acesta a dominat competitiile de enduro din tara noastra in ultimii ani. Campion national in 2005 si 2006, Mani a izbutit sa se impuna in doua randuri si la Red Bull Romaniacs, la clasa experti, alaturi de Laszlo Olah. Pentru a se adapta cu traseul raliului-raid Dakar satmareanul a efectuat toamna trecuta o saptamana de teste in Tunisia. Emanuel Gyenes a fost integrat in echipa multinationala MOL Dakar, cea in cadrul careia a concurat anul trecut si Zsolt Szilveszter.
Al doilea roman care va fi prezent la startul care se va da in aceasta dimineata (ora 8:30), din Lisabona, este Marcel Butuza. Participant la Red Bull Romaniacs 2006, acesta s-a implicat si in organizarea unor etape din CE de motocros si altor evenimente pe circuitul din Zarnesti. In februarie trecut, el a participat la o serie de antrenamente in Tunisia, alaturi de francezul Francois Vuillet. Fapt deloc intamplator daca ne gandim ca ei vor face parte din echipa franco-romana Pulse Compet. De altfel, Vuillet, care are o firma la Timisoara si traieste in tara noastra de zece ani, va participa la a 29-a editia a Dakar-ului sub licenta Federatiei Romana de Motociclism. Coleg in 2005 cu Romeo Dunca, primul roman care a participat si a ajuns la sosire in dificila intrecere (locul 79), Francois va fi insotit de fratii sai, Regis si Etienne, precum si de austriacul Martin Freinademetz. Si aesta din urma, de asemenea inscris pentru Romania, a devenit cunoscut la noi prin organizarea Red Bull Romaniacs. Insa gloria si-a castigat-o in snowboard, in anii 90, sport in care a fost campion european si mondial.
Concurent anul trecut, cand a abandonat in urma unui accident serios, Zsolt Szilveszter n-a mai urcat de atunci pe motocicleta (in competitii). Ca si in 2005, cand l-a insotit pe Romeo Dunca, satmareanul va face parte din caravana, in camionul de asistenta al echipei MOL Dakar. Ieri, cele 185 de masini, 85 de camioane si 245 de motociclete au trecut de verificarile tehnice, programate la Centrul Cultural Belem din capitala Portugaliei. Prima etapa, Lisabona - Portimao, masoara 464 km, din care 117 km de proba speciala.

Niciun comentariu:

Despre RUGBY, AUTOMOBILISM, CICLISM, NAVIGATIE, ALPINISM, VOLEI, NAVIGATIE, totul prezentat si, dar mai ales, prin multe imagini. Pentru ca acest blog este si unul de incercari in ale FOTOGRAFIEI...